Fugt og indeklima
Skimmelsvamp
Skimmelsvamp er usund for mennesker, især personer med allergi og astma. Skimmelsvamp lever af organisk materiale og trives derfor på bl.a. træ, spånplader, krydsfiner, gipsplader, tapet, lim, maling og i støv.
Den kan findes overalt i boliger, hvor der er fugtigt eller har været en vandskade. Vi ser dem normalt i badeværelset i fugerne. Her lever de af støv, hudrester og andet organisk materiale.
Dårlig ventilation og udluftning, dårlig arkitektoniske planløsninger samt isoleringsskader er andre årsager til vækst af skimmelsvampe i bygninger. DKSSs teknikere er uddannet til at rådgive i disse henseender.
Prøvetagning
Ved opstart af en skimmelsvampesag tager vi altid prøver af det angrebne område, hvor de forekommende sporer tælles og slægt/art bestemmes. Herved kan beboerne evt. blive testet hos en allergolog for overfølsomhed overfor de påviste svampe.
Der anvendes forskellige prøvetagningsmetoder afhængig af opgavens art. De nedenfor nævnte metoder anvendes af DKSSs teknikere.
- Kimfaldstest – anvendes for at finde ud af, om der er et indeklimaproblem. Prøven laves ved at omsamle sporer fra luften. Skimmelsporerne dyrkes i laboratorium og giver et godt billede af, hvad man er udsat for ved ophold i lokalet.
- Kontaktaftryk – anvendes på overflader for at bestemme eventuel forekomst af skimmelsvamp. Aftrykket sendes til laboratorium, hvor det dyrkes for at bestemme art og slægt af den pågældende skimmelsvamp.
- Hygiena Pro-clean skimmeltest – anvendes i forbindelse med kvalitetskontrol, da den giver øjeblikkeligt svar om mængden af levende skimmelmycelium på en overflade. Afrensning af en inficeret overflade afsluttes først, når Pro-clean testen viser 0.
- Mycometer®-test – foretages på stedet og giver resultat på mindre end én time. Prøven kan tages på overflader. Herudover kan materialer som isolering, puds og støv analyseres.
Rensning af skimmelsvamp
For at sikre et ordentligt resultat af saneringen er det vigtigt at identificere årsagen og udbedre skaden. Den relative luftfugtighed og det inficerede emnes vandindhold måles, og der udtages prøver af luftens indhold af svampesporer.
Skadens omfang kortlægges ved hjælp af laboratorieanalyser, og resultatet beskrives i en rapport. I rapporten er det udførligt beskrevet, hvilke arter der er fundet og omfanget af skimmelsvamp, og på denne baggrund udføres saneringen, der består i en grundig mekanisk rengøring af de inficerede områder. En grundig støvsugning og rengøring minimerer forekomsten af støv, svampesporer og luftformige stoffer. Inficeret materiale, der ikke er muligt at rengøre, nedtages og destrueres.
Alle behandlinger afsluttes med en kvalitetstest for at sikre, at hele det berørte område er fri for skimmelvækst.
Kvalitetssikring
Når vi siger færdigt arbejde, så mener vi færdigt arbejde, og det dokumenterer vi sort på hvidt med en kvalitetssikring: Der udtages prøver, som dyrkes og analyseres på et akkrediteret laboratorium. Herved sikres det, at afrensede emner og overflader er fri for skimmelsvamp.
DKSS anvender:
- Is-afrensning
- Desinficering, rengøring
- Fjernelse ved nedrivning
- Mekanisk rensning (fræsning, slibning, sandblæsning)
DKSS er certificeret i anvendelse af Mycometer®-test, som er udviklet og patenteret af Mycometer A/S.
Termografi
Med termografi kan vi udarbejde en teknisk analyse af varmetab, manglende isolering, kuldebroer, vandskader og meget mere.
Vi kan foretage dugpunktsanalyser og derved opdage skimmelsvamp og svamp, før det opstår.